Megawypieki

Chleb drwala

 

Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, melasą i łyżką mąki- odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną “pracować”. Następnie w misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 17-20 godzin.

Po tym czasie ciasto zagniatamy ponownie, przykrywamy śiereczką i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Cały proces powtarzmy jeszcze dwukrotnie. Następnie z ciasta formujemy bochenek, umieszczamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, na dole piekarnika umieszczamy blaszkę z wodą. Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie zmiejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 45-50 minut.

 

 

inspiracja