Megawypieki

Quiche Lorraine

Kruchy spód:

Farsz:

Spód:

Do mąki dodajemy sól i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozcieramy palcami lub mikserem, aż uzyskamy kruszonkę. Dodajemy jajko i wyrabiamy jednolite ciasto.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto wałkujemy, podsypując mąką na okrąg o większej średnicy niż nasza forma do tarty.

Ciastem wyklejamy dno i boki formy. Dno nakłuwamy widelcem.

Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20-25 minut na złoty kolor.

Farsz:

Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Boczek wytapiamy na małym ogniu i podsmażamy za złoto. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę i czekamy, aż się zeszkli.

Jajka, żółtka, kremówkę, mascarpone i starty żółty ser mieszamy dokładnie. Dodajemy cebulę oraz boczek- mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatołową. Ilość soli zależy od tego jak słony jest boczek- dlatego sól dodajemy bardzo ostrożnie.

Farsz wylewamy na podpieczony spód.

Całość pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, aż masa się zetnie.