Quiche Lorraine

Kruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 250 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 3 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 200 g sera żółtego
  • szczypta soli, szczypta pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej
  • 50 g mascarpone

Spód:

Do mąki dodajemy sól i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozcieramy palcami lub mikserem, aż uzyskamy kruszonkę. Dodajemy jajko i wyrabiamy jednolite ciasto.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto wałkujemy, podsypując mąką na okrąg o większej średnicy niż nasza forma do tarty.

Ciastem wyklejamy dno i boki formy. Dno nakłuwamy widelcem.

Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20-25 minut na złoty kolor.

Farsz:

Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Boczek wytapiamy na małym ogniu i podsmażamy za złoto. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę i czekamy, aż się zeszkli.

Jajka, żółtka, kremówkę, mascarpone i starty żółty ser mieszamy dokładnie. Dodajemy cebulę oraz boczek- mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatołową. Ilość soli zależy od tego jak słony jest boczek- dlatego sól dodajemy bardzo ostrożnie.

Farsz wylewamy na podpieczony spód.

Całość pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, aż masa się zetnie.