Kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 250 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 3 całe jajka
- 2 żółtka
- 200 ml śmietanki kremówki
- 200 g sera żółtego
- szczypta soli, szczypta pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej
- 50 g mascarpone
Spód:
Do mąki dodajemy sól i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozcieramy palcami lub mikserem, aż uzyskamy kruszonkę. Dodajemy jajko i wyrabiamy jednolite ciasto.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy, podsypując mąką na okrąg o większej średnicy niż nasza forma do tarty.
Ciastem wyklejamy dno i boki formy. Dno nakłuwamy widelcem.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20-25 minut na złoty kolor.
Farsz:
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Boczek wytapiamy na małym ogniu i podsmażamy za złoto. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę i czekamy, aż się zeszkli.
Jajka, żółtka, kremówkę, mascarpone i starty żółty ser mieszamy dokładnie. Dodajemy cebulę oraz boczek- mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatołową. Ilość soli zależy od tego jak słony jest boczek- dlatego sól dodajemy bardzo ostrożnie.
Farsz wylewamy na podpieczony spód.
Całość pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, aż masa się zetnie.