Megawypieki

Sernik z białą czekoladą

Kruchy Spód:

Masa serowa:

Polewa:

Spód:

Ciasteczka blendujemy na pył. Dodajemy roztopione masło i miksujemy ponownie.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy ciasteczka. Wyrównujemy wierzch i dociskamy. Tak przygotowany spód wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.

Masa serowa:

Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Czekamy aż przestygnie.

W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki. Masę miksujemy do połączenia składników na średnich obrotach. Zbyt długie miksowanie sprawi, że masa się napowietrzy, a tego nie chcemy.

Masę serową wylewamy na schłodzony spód i wyrównujemy wierzch.

Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny. Upieczony sernik powinien być ścięty i lekko przyrumieniony na wierzchu.

Sernik pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Wykończenie:

Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę.

Polewę wylewamy na sernik i całość posypujemy płatkami róż.

inspiracja