Megawypieki

Szarlotka na ucieranym cieście cytrynowym

Nadzienie:

Ciasto ucierane:

(Wszystkie składniki powinny by w temperaturze pokojowej)

Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka wkładamy do lodówki.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę.Nie przerywając ucierania, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę.

Białka wyjmujemy z lodówki i ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem.

Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut. W tym czasie podgrzewamy mus jabłkowy.

Na upieczony spód wykładamy ciepłe jabłka i całość przykrywamy drugą połową ciasta. Tak przygotowaną szarlotkę wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

 

inspiracja