Megawypieki

Tarta z mozarellą, cukinią i pomidorami

Kruchy Spód:

Farsz:

Spód:

Do mąki dodajemy sól i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozcieramy palcami lub mikserem, aż uzyskamy kruszonkę. Dodajemy jajko i wyrabiamy jednolite ciasto.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto wałkujemy, podsypując mąką na okrąg o większej średnicy niż nasza forma do tarty.

Ciastem wyklejamy dno i boki formy. Dno nakłuwamy widelcem.

Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20-25 minut na złoty kolor.

Farsz:

Cukinię kroimy na plasterki i podsmażamy na oliwie.

Jajka, żółtko, starty ser i kremówkę dokładnie mieszamy. Dodajemy zioła prowansalskie. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wykończenie.

Na podpieczony spód wykładamy kawałki mozzarelli. Zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu układamy podsmażoną cukinię, połówki pomidorków i siekane migdały.

Całość pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, aż masa się zetnie.