Megawypieki

Tort Sachera

Biszkopt:

Polewa:

Dodatkowo:

Biszkopt:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.

Masło ucieramy w przestudzoną czekoladą. Nie przerywając ucierania, dodajemy stopniowo cukier puder i żółtka.

Białka ubijamy razem z solą i cukrem. Delikatnie mieszamy z przesianą mąką. Dodajemy masę czekoladową i całość delikatnie mieszamy szpatułką, uważając by piana zbytnio nie opadła.

Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy godzinę w 180 stopniach.

Polewa:

Obie czekolady wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Wykończenie:

Wystudzony biszkopt kroimy na 3 krążki.

Marmoladę podgrzewamy. Przekładamy nią krążki oraz smarujemy wierzch tortu. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Wystudzone ciasto dekorujemy polewą i odstawiamy ponownie do schłodzenia.