Megawypieki

SZARLOTKA Z KREMEM NA BISZKOPCIE

Biszkopt:

Krem:

Masa jabłkowa:

Białka ubijamy na  sztywno, stopniowo dodając cukier. Sztywną pianę łączymy z żółtkami. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodajemy do masy jajecznej. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.

200 ml mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń i dodajemy do gotującego mleka, trzymamy na gazie do zgęstnienia. Lekko przestudzony budyń miksujemy z masłem.

Jabłka gotujemy. Do gorących jabłek dodajemy galaretkę morelową i energicznie mieszamy, aż galaretka całkowicie się rozpuści.

Przestudzony biszkopt kroimy na dwa placki. Na jeden placek wykładamy krem budyniowy, na to jabłka i przykrywamy drugim plackiem. Na koniec ozdabiamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.