Megawypieki

Ciasto czekoladowe gryczano-migdałowe

Ciasto:

Polewa:

Kaszę gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną kaszę blendujemy na gładką masę.

Masło rozpuszczamy w rondelku. Do rozpuszczonego masła dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym na puszystą pianę. Ciągle ubijając, dodajemy stopniowo rozpuszczone masło z czekoladą, kaszę, proszek do pieczenia i mąkę migdałową. Na koniec dodajemy posiekaną suszoną żurawinę i posiekane orzechy.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut do “suchego patyczka”.

Polewa:

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej.

Wystudzone ciasto dekorujemy polewą, orzechami i suszoną żurawiną.