Ciasto:
- 180 g kaszy gryczanej niepalonej
- płaska łyżka kakao ciemnego
- 130 g mąki migdałowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki wody (380 ml)
- 4 duże jajka
- 180 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 150 g czekolady 70 % kakao
- 50 g suszonej żurawiny
- garść orzeszków ziemnych
Polewa:
- 30 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
Kaszę gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną kaszę blendujemy na gładką masę.
Masło rozpuszczamy w rondelku. Do rozpuszczonego masła dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym na puszystą pianę. Ciągle ubijając, dodajemy stopniowo rozpuszczone masło z czekoladą, kaszę, proszek do pieczenia i mąkę migdałową. Na koniec dodajemy posiekaną suszoną żurawinę i posiekane orzechy.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut do “suchego patyczka”.
Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej.
Wystudzone ciasto dekorujemy polewą, orzechami i suszoną żurawiną.