Ciasto czekoladowe gryczano-migdałowe

Ciasto:

  • 180 g kaszy gryczanej niepalonej
  • płaska łyżka kakao ciemnego
  • 130 g mąki migdałowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki wody (380 ml)
  • 4 duże jajka
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 150 g czekolady 70 % kakao
  • 50 g suszonej żurawiny
  • garść orzeszków ziemnych

Polewa:

  • 30 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady

Kaszę gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną kaszę blendujemy na gładką masę.

Masło rozpuszczamy w rondelku. Do rozpuszczonego masła dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym na puszystą pianę. Ciągle ubijając, dodajemy stopniowo rozpuszczone masło z czekoladą, kaszę, proszek do pieczenia i mąkę migdałową. Na koniec dodajemy posiekaną suszoną żurawinę i posiekane orzechy.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut do “suchego patyczka”.

Polewa:

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej.

Wystudzone ciasto dekorujemy polewą, orzechami i suszoną żurawiną.