- 2 szklanki mąki pszennej luksusowej (typ 550)
- 25 g świeżych drożdży
- 10-15 sztuk suszonych pomidorów z oleju
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
Mąkę przesiewamy do miski. W drugiej misce mieszamy drożdże, 50 ml wody, cukier i łyżkę przesianej mąki. Odstawiamy na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Suszone pomidory odsączamy z oleju i blendujemy z pozostałą wodą na gładką masę.
Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, oliwę i papkę pomidorową. Wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 90 minut do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy na prostokąt a następnie zwijamy w długi rulonik. Bagietki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i robimy nacięcia ostrym nożem. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą i ustawiamy temperaturę na 200 stopni. Wstawiamy bagietki (do jeszcze chłodnego piekarnika) i pieczemy przez 30-35 minut.