Bagietki pomidorowe

  • 2 szklanki mąki pszennej luksusowej (typ 550)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 10-15 sztuk suszonych pomidorów z oleju
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów

Mąkę przesiewamy do miski. W drugiej misce mieszamy drożdże, 50 ml wody, cukier i łyżkę przesianej mąki. Odstawiamy na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.

Suszone pomidory odsączamy z oleju i blendujemy z pozostałą wodą na gładką masę.

Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, oliwę i papkę pomidorową. Wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 90 minut do wyrastania.

Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy na prostokąt a następnie zwijamy w długi rulonik. Bagietki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i robimy nacięcia ostrym nożem. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.

Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą i ustawiamy temperaturę na 200 stopni. Wstawiamy bagietki (do jeszcze chłodnego piekarnika) i pieczemy przez 30-35 minut.

 

inspiracja