Pączki tradycyjne

  • 650 g mąki pszennej (typ 550)
  • 250 l ciepłego mleka
  • 40 g roztopionego masła
  • 40 g świeżych drożdży
  • 20 ml rumu lub spirytusu
  • 70 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • olej lub smalec do smażenia (u mnie 1 litr oleju rzepakowego)
  • marmolada lub powidła

Masło rozpuszczamy i ostawiamy do wystudzenia. Do ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Całość mieszamy do rozpuszczenia a następnie odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

W misie miksera ucieramy jajka oraz żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy rozczyn drożdżowy, mąkę oraz szczyptę soli. Mieszamy do połączenia składników.Dodajemy rum oraz rozpuszczone masło i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.

Ciasto przekładamy do dużej miski, oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrastania.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 18 części. Z każdej części formujemy placek, na środek nakładamy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy pączka. Pączki układamy na blacie oprószonym mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut do ponownego wyrastania.

W garnku rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 170 stopni. Wyrośnięte pączki smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone układamy na ręczniku papierowym i zostawiamy do ostudzenia. Przestudzone pączki polewamy lukrem lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

inspiracja