- 350 g mąki pszennej (typ 650)
- 150 g mąki żytniej
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 40 g płatków jaglanych błyskawicznych (lub owsianych)
- 30 g otrąb owsianych
- łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu spirytusowego 10 %
- 500 ml ciepłej wody
Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy wodę i ocet. Wszystko mieszamy łyżką lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego- ciasto ma luźną konsystencję. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrastania.
Wyrośnięty chleb spryskujemy z wierzchu wodą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy kolejne 30-40 minut.
W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Po upieczeniu chleb zostawiamy w piekarniku na 5 minut. Następnie chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.