Chleb z octem

  • 350 g mąki pszennej (typ 650)
  • 150 g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 40 g płatków jaglanych błyskawicznych (lub owsianych)
  • 30 g otrąb owsianych
  • łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego 10 %
  • 500 ml ciepłej wody

Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy wodę i ocet. Wszystko mieszamy łyżką lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego- ciasto ma luźną konsystencję. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Wyrośnięte ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrastania.

Wyrośnięty chleb spryskujemy z wierzchu wodą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy kolejne 30-40 minut.

W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Po upieczeniu chleb zostawiamy w piekarniku na 5 minut. Następnie chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

inspiracja