- 650 gram mąki pszennej
- suszone zioła prowansalskie
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 425 ml ciepłej wody
- 7 gram drożdży instant
W dużej misce mieszamy mąkę, zioła, sól, drożdze i oliwę. Powoli, ciągle mieszając dodajemy ciepłą wodę. Po dodaniu wody wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 10 minut.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, by ciasto wyrosło.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, formujemy z niego bochenek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Chleb pieczemy w 200 stopniach przez około 50 minut. Upieczony chleb po postukaniu w spód powinien wydawać głuchy dźwięk.