- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 240 g miękkiego masła
- 260 g cukru pudru
- 4 jajka
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 170 ml mleka pełnotłustego
- 50 ml soku z cytryny
- 1 szklanka jagód (świeżych lub mrożonych)
- 500 g serka kremowego typu philadelphia (cream cheese)
- 250 g masła
- 450 g cukru pudru
- 1 łyżka skórki tartej z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
Ciasto:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W małej misce mieszamy mleko z sokiem z cytryny- powstanie coś w rodzaju maślanki.
Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Po około 4 minutach, nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym jajku, ekstrakt waniliowy i skórkę cytrynową. Następnie partiami dodajemy mleko z sokiem z cytryny oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
W małej misce mieszamy jagody z 2 łyżkami mąki. Jagody dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie, uważając żeby nie uszkodzić owoców.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 35-45 minut. Drewniany patyczek wbity w ciasto po wyjęciu powinien być suchy.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciasto.
Krem:
Miękkie masło i twarożek miksujemy razem na gładką masę. Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny- miksujemy do połączenia. Na koniec, ciągle miksując, dodajemy stopniowo cukier puder. Krem wstawiamy do lodówki aby zesztywniał.
Wystudzone ciasto kroimy na 2 placki. Placki przekładamy połową kremu. Pozostałym kremem dekorujemy ciasto.