babeczki czekoladowe z bitą śmietaną

 

Babeczki:

  • 110 g masła
  • 110 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 55 ml mleka
  • 55 ml śmietany kremówki

Dekoracja:

  • śmietanka 36% 250 ml
  • dowolna posypka do ozdoby

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim i miksować, aż wszystkie składniki się połączą.
Do masy maślanej dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz mleko i kremówkę, wymieszać.
Formę na muffinki wyłożyć  papilotkami. Nałożyć ciasto do formy.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 – 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone babeczki ozdobić bitą śmietaną i kolorową posypką.