Chleb na poolish

 

poolish:
  • 3 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 150 g mąki pszennej
Ciasto:
  • 3 g świeżych drożdży
  • 150 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 150 ml letniej wody
  • dowolne dodatki: u mnie siemię lniane i przyprawa do pizzy
Drożdże na poolish rozpuszczamy w wodzie, mieszamy z mąką i odstawiamy na 5-6 godzin.
Po tym czasie drożdże na ciasto rozpuszczamy w wodzie. Mąkę mieszamy z solą, a następnie dodajemy wodę z drożdżami. Przy pomocy miksera (lub własnych rąk :p) wyrabiamy gładkie ciasto. Kiedy ciasto będzie już elastyczne i nie będzie kleić się do rąk, dodajemy dowolne dodatki i mieszamy z ciastem. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek, układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 min do ponownego wyrastania.
Pieczemy przez 40-50 minut w 200 stopniach.