Poolish:
- 250 gram mąki pszennej
- 250 gram wody
- 2 gramy ( pół łyżeczki) drożdży instant
pozostałe składniki:
- 400 gram mąki pszennej
- 100 gram mąki pełnoziarnistej
- 280 gram ciepłej wody
- 3 łyżeczki soli
- 5 gram drożdży instant
- poolish
Poolish:
Wszystkie składniki mieszamy, aby uzyskać gęstą masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na całą noc.
Chleb:
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i mieszamy. Ciasto wyrabiamy przez 5- 10 minut.
Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Podczas wyrastania ciasto składamy 2 razy, po 40 i po 80 minutach.
Po tym czasie formujemy z ciasta bochenek i umieszczamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bochenek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Na najniższym piętrze piekarnika umieszczamy naczynie z wodą.
Chleb pieczemy 35-40 minut. w połowie pieczenia wyjmujemy naczynie z wodą, aby chleb piekł się w suchym powietrzu.