puszyste bułeczki ziołowe

  • 24 g świeżych drożdży (lub 12 g drożdży instant)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki ulubionych ziół- świeżych lub suszonych (u mnie świeży tymianek, rozmaryn i oregano)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3,5 szklanki mąki pszennej typ 650

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i 2 łyżkami mąki. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy na 15 minut, by drożdże zaczęły “pracować”.

W dużej misce mieszamy mąkę z solą, ziołami, jajkiem i wyrośniętym zaczynem. Wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodając olej. Ciasto należy wyrabiać około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrastania.

Z wyrośniętego ciasta formujemy 12 bułeczek. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 1,5 cm- bułeczki urosną i się połączą. Blaszkę z bułkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut, by bułeczki wyrosły.

Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut, aż bułki nabiorą złotego koloru.

inspiracja