Bułeczki ślimaczki z serem i suszonymi pomidorami.

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 7 g drożdży instant
  • 65 ml mleka
  • 65 ml wody
  • 2 duże żółtka
  • 35 g oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 10 suszonych pomidorów z oleju
  • pół szklanki startego sera
  • garść pestek słonecznika i jajko do posmarowania bułeczek

Wszystkie składniki ciasta oprócz oleju mieszamy razem i wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodając olej. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, by ciasto wyrosło.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30×40 cm, delikatnie podsypując ciasto mąką. Na rozwałkowanym cieście układamy dodatki i zwijamy ciasto w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 12 części.

Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do ponownego wyrastania.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy około 25 minut w 190 stopniach.

 

inspiracja