Ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 7 g drożdży instant
- 65 ml mleka
- 65 ml wody
- 2 duże żółtka
- 35 g oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 10 suszonych pomidorów z oleju
- pół szklanki startego sera
- garść pestek słonecznika i jajko do posmarowania bułeczek
Wszystkie składniki ciasta oprócz oleju mieszamy razem i wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodając olej. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, by ciasto wyrosło.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30×40 cm, delikatnie podsypując ciasto mąką. Na rozwałkowanym cieście układamy dodatki i zwijamy ciasto w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 12 części.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do ponownego wyrastania.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy około 25 minut w 190 stopniach.