Sernik dyniowo-czekoladowy

 

skladniki-2

(Forma 27 x 21 cm)

Ciasto czekoladowe:

  • 3/4 szklanki roztopionego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

opis_przygotowania-1

Ciasto czekoladowe:

Wszystkie suche składnimi mieszamy razem. Masło ucieramy z cukrem, aż cukier się rozpuści. Następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku. Do powstałej masy dodajemy suche składniki i mieszamy dokładnie, by powstała jednolita masa.

Masa serowa

Wszystkie składniki miksujemy razem, do momentu uzyskania jednolitej masy.

2/3 masy czekoladwej przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Następnie delikatnie wykładamy masę serową. Na wierzch wykładamy pozostałe ciasto czekoladowe, tworząc “kleksy” na masie serowej. Ciasto pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach. Kroimy po wystudzeniu.

img_8062

 

 

inspiracja