(Forma 27 x 21 cm)
Ciasto czekoladowe:
- 3/4 szklanki roztopionego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Ciasto czekoladowe:
Wszystkie suche składnimi mieszamy razem. Masło ucieramy z cukrem, aż cukier się rozpuści. Następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku. Do powstałej masy dodajemy suche składniki i mieszamy dokładnie, by powstała jednolita masa.
Masa serowa
Wszystkie składniki miksujemy razem, do momentu uzyskania jednolitej masy.
2/3 masy czekoladwej przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Następnie delikatnie wykładamy masę serową. Na wierzch wykładamy pozostałe ciasto czekoladowe, tworząc “kleksy” na masie serowej. Ciasto pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach. Kroimy po wystudzeniu.
inspiracja