Ucierane ciasto pomarańczowe

  • 200 gram masła
  • 4 jajka
  • 250 gram cukru
  • 250 gram mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • gorzka czekolada
  • pomarańczka
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy rozpuszczone masło, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sok i skórkę z pomarańczy. Białka ubijamy na sztywno, a następnie delikatnie mieszamy je z ciastem. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy cząstkami pomarańczy.