Włoskie bułeczki

 
  • 500 gram mąki pszennej
  • 225 gram wody
  • 23 gramy oliwy z oliwek
  • 13 gram świeżych drożdży
  • 10 gram soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Cukier i drożdże rozpuszczamy w połowie ilości wody i odstawiamy na 10 minut. Resztę składników wrzucamy do dużej miski i powoli wlewając wodę wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i wkładamy do naoliwionej miski. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i dzielimy na 8 części. każdą formujemy w owalny placek i zwijamy od krótszego boku. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do kolejnego wyrośnięcia. Bułeczki pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut.

inspiracja; tu