Babeczki pomarańczowe

Babeczki: 
  • 170 gram masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z dwóch pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy lub 2 łyżki ekstraktu z pomarańczy
  • 100 gram drobinek czekoladowych
Krem:
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 4 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Babeczki:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski, odkładamy.
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy stopniowo po jednym jajku- po każdym miksujemy masę do całkowitego połączenia składników. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę z pomarańczy. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto nakładamy do wyłożonej papilotkami blachy do muffinek. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

Krem:

Wszystkie składniki kremu umieszczamy w misce i ubijamy do momentu uzyskania sztywnego kremu.Ostudzone babeczki dekorujemy kremem i posypujemy kakao.

źródło: tu