Babeczki:
- 170 gram masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka i 2 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z dwóch pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy lub 2 łyżki ekstraktu z pomarańczy
- 100 gram drobinek czekoladowych
Krem:
- 400 ml śmietanki 36%
- 4 łyżki mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Babeczki:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski, odkładamy.
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy stopniowo po jednym jajku- po każdym miksujemy masę do całkowitego połączenia składników. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę z pomarańczy. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto nakładamy do wyłożonej papilotkami blachy do muffinek. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy stopniowo po jednym jajku- po każdym miksujemy masę do całkowitego połączenia składników. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę z pomarańczy. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto nakładamy do wyłożonej papilotkami blachy do muffinek. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.
Krem:
Wszystkie składniki kremu umieszczamy w misce i ubijamy do momentu uzyskania sztywnego kremu.Ostudzone babeczki dekorujemy kremem i posypujemy kakao.
źródło: tu