- 3 szklanki płatków owsianych górskich
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 200 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- tabliczka dowolnej czekolady pokrojonej w kosteczkę
Cukier ucieramy z masłem na puszystą masę- cukier powinien się prawie rozpuścić. Dodajemy jajko i ucieramy jeszcze chwilę. Do utartego masła dosypujemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia i ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy czekoladę i płatki owsiane i mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Z ciasta formujemy 36 kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, bo ciasteczka urosną. Ciasteczka pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.