Bajgle

Ciasto drożdżowe:
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • żółtko i ziarna do posypania bajgli

Dodatkowo:

  • woda i łyżeczka miodu do gotowania bajgli

 

Drożdże mieszamy z cukrem i łyżeczką mąki i rozpuszczamy w 1/4 szklanki letniej wody. Odstawiamy na 15 minut.
Następnie wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, dodajemy rozczyn drożdżowy i mieszamy. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i przekładamy do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.

Po tym czasie ciasto lekko zagniatamy, przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i kroimy na 4 równe części. Z każdej części formujemy wałek o długości około 15 cm i sklejamy końce, tak aby powstała oponka. Uformowane bajgle przykrywamy i zostawiamy na 15 minut do podrośnięcia.

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Zależnie od wielkości garnka gotujemy po 1-2 bajgle na raz, po minucie z każdej strony. ugotowane bajgle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 245 stopni. Przed pieczeniem smarujemy bajgle żółtkiem i posypujemy ziarenkami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 15 minut.

 

inspiracja