Chocolate Chip Peanut Butter Cookies

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g masła orzechowego
  • 100 g cukru
  • 120 g cukru trzcinowego
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 320 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (płaskiej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g czekolady ( u mnie 200 g białej i 100 g gorzkiej) pokrojonej w kosteczkę

Masło, masło orzechowe, cukry i sól umieszczamy w misie miksera i ucieramy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy jajka- mieszamy. Dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia-ucieramy do połączenia składników.

Na koniec dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do lodówki na godzinę.

Z masy formujemy 18 kulek. Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Najlepiej piec w partiach po 9 ciastek.

Blachę z ciastkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut.

Wierzch jeszcze ciepłych ciastem delikatnie zgniatamy łyżką- dzięki temu ciasteczka ładnie popękają i będą idealnie “zakalcowate” w środku i chrupiące na zewnątrz.

Ciastka zdejmujemy z blaszki dopiero po całkowitym wystudzenie- ciastka twardnieją w trakcie stygnięcia.

inspiracja