Ciasteczka brownie

  • 115 g masła
  • 150 g cukru brązowego
  • 10 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 160 g mąki
  • 50 g kakao
  • 1/2 łyżeczko sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g czekolady deserowej do dekoracji

Mało ucieramy z cukrem na jednolitą masę.

Dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy i miksujemy razem. Dodajemy mąkę, kakao, sodę i sól, miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy 100 g czekolady pokrojonej w kostkę i delikatnie mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Z ciasta formujemy 8 kulek, układamy je na blaszce i delikatnie spłaszczamy. Wierzch ciastek dekorujemy pozostałą czekoladą pokrojoną w kostkę.

Ciasteczka pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy na blaszce