- 115 g masła
- 150 g cukru brązowego
- 10 g cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 160 g mąki
- 50 g kakao
- 1/2 łyżeczko sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 100 g czekolady deserowej
- 50 g czekolady deserowej do dekoracji
Mało ucieramy z cukrem na jednolitą masę.
Dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy i miksujemy razem. Dodajemy mąkę, kakao, sodę i sól, miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy 100 g czekolady pokrojonej w kostkę i delikatnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Z ciasta formujemy 8 kulek, układamy je na blaszce i delikatnie spłaszczamy. Wierzch ciastek dekorujemy pozostałą czekoladą pokrojoną w kostkę.
Ciasteczka pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy na blaszce