Fit ciasto bananowe z jagodami

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 30 g mąki migdałowej
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu kokosowego

Nadzienie jagodowe:

  • 1 szklanka jagód
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki erytrytolu

Owsiana Kruszonka:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 30 g oleju kokosowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki erytrytolu

Banany, jajka i śmietanę blendujemy na gładką masę. Dodajemy mokre składniki i miksujemy dokładnie.

Gotowe ciasto przelewamy do formy (24×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną i erytrytolem i równomiernie układamy na cieście.

Olej kokosowy rozpuszczamy i mieszamy z cukrem i erytrytolem. Dodajemy płatki owsiane i mieszamy.

Powstałą kruszonką posypujemy równomiernie wierzch ciasta.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy godzinę- do tzw. suchego patyczka.