Ciasto:
- 3 jajka
- 3 dojrzałe banany
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki erytrytolu
- 30 g mąki migdałowej
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu kokosowego
Nadzienie jagodowe:
- 1 szklanka jagód
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki erytrytolu
Owsiana Kruszonka:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 30 g oleju kokosowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki erytrytolu
Banany, jajka i śmietanę blendujemy na gładką masę. Dodajemy mokre składniki i miksujemy dokładnie.
Gotowe ciasto przelewamy do formy (24×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną i erytrytolem i równomiernie układamy na cieście.
Olej kokosowy rozpuszczamy i mieszamy z cukrem i erytrytolem. Dodajemy płatki owsiane i mieszamy.
Powstałą kruszonką posypujemy równomiernie wierzch ciasta.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy godzinę- do tzw. suchego patyczka.