Masa czekoladowa:
- 400 g biszkoptów
- 200 g mascarpone
- 200 g nutelli
Dekoracja:
Można użyć dowolnej czekolady i posypki cukrowej.
Ja użyłam
- 200 g białych pastylek candy melts wilton
- 100 g białej czekolady
- łyżeczka oleju kokosowego
- posypka cukrowa srebrna dr Oetker
- dekoracje z masy cukrowej (wykonane z gotowej masy cukrowej przy pomocy foremek- polecam Aliexpress)
Dodatkowo:
- patyczki do cake pops ( najtaniej na Aliexpress)
Masa czekoladowa:
Biszkopty mielimy na pył. Do dużej miski dodajemy biszkopty, nutellę i mascarpone. Wyrabiamy masę, aż będzie jednolita. Gotową masę wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Ze schłodzonej masy formujemy kulki- okolo 50 g masy na sztukę. Uformowane cake pops wkładamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny.
Polewa:
Candy Melts, białą czekoladę oraz olej kokosowy umieszczamy w miseczce i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy, żeby składniki się połączyły.
Wykończenie:
Patyczki do cake pops zanurzamy w polewie do 1/5 wysokości i wbijamy w kulki z ciasta. Następnie całe cake popsy zanurzamy w polewie i czekamy, aż nadmiar polewy ścieknie do miseczki.
Tak przygotowane cake popsy odstawiamy na papier do pieczenia lub folię aluminiową. Dekorujemy wedle uznania.