Ekspresowe cake pops z nutellą

Masa czekoladowa:

  • 400 g biszkoptów
  • 200 g mascarpone
  • 200 g nutelli

Dekoracja:

Można użyć dowolnej czekolady i posypki cukrowej.

Ja użyłam

  • 200 g białych  pastylek candy melts wilton
  • 100 g białej czekolady
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • posypka cukrowa srebrna dr Oetker
  • dekoracje z masy cukrowej (wykonane z gotowej masy cukrowej przy pomocy foremek- polecam Aliexpress)

Dodatkowo:

  • patyczki do cake pops ( najtaniej na Aliexpress)

Masa czekoladowa:

Biszkopty mielimy na pył. Do dużej miski dodajemy biszkopty, nutellę i mascarpone. Wyrabiamy masę, aż będzie jednolita. Gotową masę wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Ze schłodzonej masy formujemy kulki- okolo 50 g masy na sztukę. Uformowane cake pops wkładamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny.

Polewa:

Candy Melts, białą czekoladę oraz olej kokosowy umieszczamy w miseczce i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy, żeby składniki się połączyły.

Wykończenie:

Patyczki do cake pops zanurzamy w polewie do 1/5 wysokości i wbijamy w kulki z ciasta. Następnie całe cake popsy zanurzamy w polewie i czekamy, aż nadmiar polewy ścieknie do miseczki.

Tak przygotowane cake popsy odstawiamy na papier do pieczenia lub folię aluminiową. Dekorujemy wedle uznania.