Ekspresowe curry z kurczakiem

  • 350 g piersi kurczaka
  • 200 g ziemniaków
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • 1 puszka mleka kokosowegp
  • 350 g passaty pomidorowej

Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, solimy i posypujemy połową przyprawy garam masala. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Olej kokosowy rozgrzewamy na głebokiej patelni, dorzucamy kurczaka i podsmażamy. Po kilku minutach dorzucamy ziemniaki i smażymy kilka minut, aż ziemniaki się zrumienią. Następnie na patelnię dodajemy resztę składników i wszystko duszimy na wolnym ogniu przez 20-30 minut, aż ziemniaki zmiękną a sos zgęstnieje. Całość musimy mieszać co kilka minut, by danie się nie przypaliło.