- 300 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 60 g roztopionego masła
Drożdże oraz cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 10 minut by drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy jajko, sól, masło i drożdże z mlekiem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy podłużną bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrastania.
Wierzch wyrośniętych bułeczek nacinamy ostrym nożem. Bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut.