Mleczne bułeczki

  • 300 g mąki pszennej
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 60 g roztopionego masła

Drożdże oraz cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 10 minut by drożdże zaczęły pracować.

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy jajko, sól, masło i drożdże z mlekiem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrastania.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy podłużną bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrastania.

Wierzch wyrośniętych bułeczek nacinamy ostrym nożem. Bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut.

inspiracja