Kruche ciasteczka z czekoladą

  • 500 g mąki tortowej
  • 250 g margaryny (zimnej, z lodówki)
  • 150 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g czekolady

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i żółtka. Składniki mieszamy, rozcierając palcami masło z pozostałymi składnikami. Szybko wyrabiamy ciasto, by nie ogrzać nadmiernie składników. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2 mm, podsypując delikatnie mąką. Wycinamy szklanką ciasteczka. W połowie krążków, wycinamy foremką okienka o dowolnym kształcie. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wystudzone ciasteczka sklejamy czekoladą.