Puszyste bułki śniadaniowe

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 8 gram dożdży instant lub 25 gram świeżych
  • 80 gram masła
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka + 1 do posmarowania bułek
  • 50 gram cukru
  • 1 łyżeczka soli
    Masło dodajemy do mleka i podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z gazu i studzimy. Następnie wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy gładkie ciasto- ręcznie około 15 minut, mikserem 7-10 minut na wolnych obrotach.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 równych części i formujemy bułki.Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.

 

inpiracja