- 500 g mąki pszennej typ 550
- 8 gram dożdży instant lub 25 gram świeżych
- 80 gram masła
- 180 ml mleka
- 2 jajka + 1 do posmarowania bułek
- 50 gram cukru
- 1 łyżeczka soli
Masło dodajemy do mleka i podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z gazu i studzimy. Następnie wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy gładkie ciasto- ręcznie około 15 minut, mikserem 7-10 minut na wolnych obrotach.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 równych części i formujemy bułki.Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.