OWSIANE KWADRACIKI

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/4 szklanki dowolnych orzechów
  • 1/2 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 70 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki drobinek z gorzkiej czekolady (opcjonalnie)


Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy jednolite ciasto.
Blaszkę o wymiarach 24×24 centymetry wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. ZA pomocą szklanki lub słoika wyrównujemy powierzchnię .
Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 50 minut, aż wierzch nabierze złotego koloru.
Od razu po wyjęciu z piekarnika kroimy wypiek na kwadraciki- po ostygnięciu będzie to niemożliwe.