Rogale maślane

  • 450 g mąki pszennej (typ 650)
  • 10 g drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mleka w proszku pełnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka
  • 250 ml letniego mleka
  • 50 g miękkiego masła

W misie miksera mieszamy mąkę z drożdżami, cukrem i mlekiem w proszku oraz solą. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy tam roztrzepane jajka oraz mleko. Zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy masło i wyrabiamy, aż tłuszcz zostanie “wchłonięty” przez ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrastania. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na okrągły placek, który kroimy na 8 trójkątów. Każdy trójkąt z ciasta zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 40 minut do ponownego wyrastania.

Wyrośnięte rogaliki smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut.

inspiracja