Ciasto czekoladowe:
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1 szklanka ciemnego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka maślanki
- 300 ml gorącej kawy
- 1 łyżka naturalnej esencji waniliowej
Przełożenie:
- 1 puszka masy krówkowej (1 łyżkę zostawiamy do dekoracji)
- 600 g śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 6 bananów
- sok z 1 cytryny
Polewa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 300 g śmietanki 36%
Dekoracja:
- Dowolne dekoracje do tortu
- 100 ml śmietanki 36%
- łyżka masy krówkowej
Ciasto czekoladowe:
W dużej misce mieszamy wszystkie mokre składniki- zaczynamy od oleju, maślanki i kawy, aby wyrównać temperaturę, na końcu dodajemy jajka.
W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy. Masę miksujemu krótko, tylko do połączenia składników.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie smarujemy. Do tak przygotowanej tortownicy wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy około 40 minut, do “suchego patyczka”. Jeśli wbity w ciasto patyczek po wyjęciu będzie miał na sobie surowe ciasto, to znaczy, że musimy wydłużyć czas pieczenia. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Przełożenie:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Banany przekrajamy wzdłóż na pół i dokładnie obtaczamy w soku z cytryny.
Ciasto przekrajamy na 3 równe blaty. Jeśli wierzch ciasta nie wyszedł równy układamy go na spodzie. Pierwszy blat smarujemy połową masy krówkowej i układamy połowę bananów. Na to wykładamy troszkę mniej niż połowę bitej śmietany i przykrywamy drugim blatem. Znów układamy warstwę masy krówkowej, bananów i bitej śmietany (trochę bitej śmietany zostawiamy, do posmarowania boków tortu). Calość przykrywamy ostatnim blatem ciasta i lekko dociskamy. Boki tortu smarujemy bitą śmietaną.
Polewa:
Śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia, ale nie gotujemy. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną polewą polewamy wierzch ciasta.
Dekoracja:
Śmietankę ubijamy. Do ubitej śmietanki dodajemy masę krówkową i miksujemy. Kremem dekorujemy tort.