Tort Banoffee

Ciasto czekoladowe:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 300 ml gorącej kawy
  • 1 łyżka naturalnej esencji waniliowej

Przełożenie:

  • 1 puszka masy krówkowej (1 łyżkę zostawiamy do dekoracji)
  • 600 g śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 bananów
  • sok z 1 cytryny

Polewa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 300 g śmietanki 36%

Dekoracja:

  • Dowolne dekoracje do tortu
  • 100 ml śmietanki 36%
  • łyżka masy krówkowej

Ciasto czekoladowe:

W dużej misce mieszamy wszystkie mokre składniki- zaczynamy od oleju, maślanki i kawy, aby wyrównać temperaturę, na końcu dodajemy jajka.

W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy. Masę miksujemu krótko, tylko do połączenia składników.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie smarujemy. Do tak przygotowanej tortownicy wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy około 40 minut, do “suchego patyczka”. Jeśli wbity w ciasto patyczek po wyjęciu będzie miał na sobie surowe ciasto, to znaczy, że musimy wydłużyć czas pieczenia. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

Przełożenie:

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Banany przekrajamy wzdłóż na pół i dokładnie obtaczamy w soku z cytryny.

Ciasto przekrajamy na 3 równe blaty. Jeśli wierzch ciasta nie wyszedł równy układamy go na spodzie. Pierwszy blat smarujemy połową masy krówkowej i układamy połowę bananów. Na to wykładamy  troszkę mniej niż połowę bitej śmietany i przykrywamy drugim blatem. Znów układamy warstwę masy krówkowej, bananów i bitej śmietany (trochę bitej śmietany zostawiamy, do posmarowania boków tortu). Calość przykrywamy ostatnim blatem ciasta i lekko dociskamy. Boki tortu smarujemy bitą śmietaną.

Polewa:

Śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia, ale nie gotujemy. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną polewą polewamy wierzch ciasta.

Dekoracja:

Śmietankę ubijamy. Do ubitej śmietanki dodajemy masę krówkową i miksujemy. Kremem dekorujemy tort.

 

 

inspiracja