- 200 gram ciastek czekoladowych
- 70 gram masła
- 1 kg twarogu sernikowego
- 50 gram masła
- 250 gram śmietanki 36%
- 8 łyżek cukru
- 6 jajek
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 65 gram masła
- 160 gram cukru
- 100 ml śmietanki 36%
- płatki migdałowe lub orzeszki w karmelu
Spód:
Herbatniki kruszymy lub blendujemy, aby uzyskać pył. Dodajemy rozpuszczone masło. Gotową masą wykładamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki.
Masa serowa:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie partiami dodajemy twaróg. Gdy wszystko będzie połączone, ciągle miksując, dodajemy po jednym jajku i śmietankę oraz budyń. Gotową masę wylewamy na spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Karmel:
Do garnka wkładamy masło i cukier, czekamy aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodajemy śmietankę i wszystko trzymamy na ogniu, aż masa stanie się jednolita i zgęstnieje. Karmel wylewamy na ostudzony sernik i posypujemy całość orzeszkami.