Sernik z karmelem

 
Spód:
  • 200 gram ciastek czekoladowych
  • 70 gram masła
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 50 gram masła
  • 250 gram śmietanki 36%
  • 8 łyżek cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
polewa karmelowa:
  • 65 gram masła
  • 160 gram cukru
  • 100 ml śmietanki 36%
posypka:
  • płatki migdałowe lub orzeszki w karmelu

Spód:
Herbatniki kruszymy lub blendujemy, aby uzyskać pył. Dodajemy rozpuszczone masło. Gotową masą wykładamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki.

Masa serowa:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie partiami dodajemy twaróg. Gdy wszystko będzie połączone, ciągle miksując, dodajemy po jednym jajku i śmietankę oraz budyń. Gotową masę wylewamy na spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze przez 30 minut.

Karmel:
Do garnka wkładamy masło i cukier, czekamy aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodajemy śmietankę i wszystko trzymamy na ogniu, aż masa stanie się jednolita i zgęstnieje. Karmel wylewamy na ostudzony sernik i posypujemy całość orzeszkami.

 

inspiracja: tu

 

Wielkanocne Smaki - edycja IV