Bułeczki krówkowe

 

  • 1 szklanka mleka
  • 110 gram roztopionego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 1/4  łyżeczki soli
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • puszka masy krówkowej
  • płatki migdałów

Mleko podgrzewamy delikatnie. Do mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki i czekamy aż drożdże zaczną pracować- około 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne (najlepiej użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt. Prostokąt smarujemy masą krówkową i zwijamy jak roladę. Tak przygotowane ciasto kroimy na kawałki i układamy je na blaszcze (wyłożonej papierem do pieczenia)  w taki sposób jak na zdjęciach i posypujemy płatkami migdałów. Blaszkę z bułeczkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut by bułeczki wyrosły. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.