Sernik zawsze udany

Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 250 g margaryny
  • 4 żółtka
Masa serowa:
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy krótko, by nie ogrzać nadmiernie ciasta. Gotowe ciasto wkładamy na 30 minut do zamrażarki.
Margarynę ucieramy z cukrem na jasny puch. Ciągle ucierając, dodajemy po jednym jajku, a następnie twaróg i budyń waniliowy.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Połowę kruchego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozsypujemy tak, aby pokryło dno formy. Na ciasto wylewamy masę serową. Wierzch posypujemy drugą częścią ciasta startego na tarce.
Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale sernik wyjmujemy dopiero jak wystygnie.