- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 kopiaste łyżki śmietany 18%
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g zimnego masła
- 2 kg jabłek
- cukier waniliowy do jabłek
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z cukrem i śmietaną na puszystą masę. Z mąki, masy jajecznej i masła zagniatamy ciasto. 2/3 gotowego ciasta wkładamy do lodówki, 1/3 ciasta do zamrażalnika.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka odciskamy z nadmiaru soku.
Ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy jabłka i posypujemy cukrem waniliowym. Wierzch ciasta posypujemy startym na tarce ciastem z zamrażalnika.
Ciasto pieczemy około 40 minut w 180 stopniach,