Szarlotka siostry Anastazji

 

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 kopiaste łyżki śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 2 kg jabłek
  • cukier waniliowy do jabłek
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z cukrem i śmietaną na puszystą masę. Z mąki, masy jajecznej i masła zagniatamy ciasto. 2/3 gotowego ciasta wkładamy do lodówki,  1/3 ciasta do zamrażalnika.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka odciskamy z nadmiaru soku.

Ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy jabłka i posypujemy cukrem waniliowym. Wierzch ciasta posypujemy startym na tarce ciastem z zamrażalnika.
Ciasto pieczemy około 40 minut w 180 stopniach,

 

inspiracja