Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
nadzienie:
- 1 kg obranych i pokrojonych jabłek
- 5 dag masła
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kaszy mannej
Ciasto:
Margarynę siekamy z cukrem i mąką, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki.
Nadzienie:
Obrane i drobno pokrojone jabłka umieszczamy w garnku, dodajemy cukier, masło oraz wodę i gotujemy chwilkę do momentu, aż jabłka zmiękną.Pod koniec gotowania dodajemy kaszę manną i wszystko mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wykończenie ciasta:
Formę do pieczenia ( około 25x 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wałkujemy na cienki placek i układamy na dnie blaszki. Ciasto posypujemy równomiernie trzema łyżkami kaszy mannej. Na to wykładamy jabłka i przykrywamy je rozwałkowaną drugą połową ciasta. Ciasto pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.