Szarlotka

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
nadzienie:
  • 1 kg obranych i pokrojonych jabłek
  • 5 dag masła
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kaszy mannej

 

Ciasto:

Margarynę siekamy z cukrem i mąką, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki.

Nadzienie: 

Obrane i drobno pokrojone jabłka umieszczamy w garnku, dodajemy cukier, masło oraz wodę i gotujemy chwilkę do momentu, aż jabłka zmiękną.Pod koniec gotowania dodajemy kaszę manną i wszystko mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Wykończenie ciasta: 

Formę do pieczenia ( około 25x 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wałkujemy na cienki placek   i układamy na dnie blaszki. Ciasto posypujemy równomiernie trzema łyżkami kaszy mannej. Na to wykładamy jabłka i przykrywamy je rozwałkowaną drugą połową ciasta. Ciasto pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.