Ciasto:
- 160 gram mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 300 g malin
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g śmietany kremówki
- 25 g golden syropu lub płynnego miodu
- 50 g masła
Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, formujemy w kulę i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 2-3 milimetrów.
Dno i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Następnie ciastem wylepiamy dno i boki tortownicy (boki do połowy wysokości). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na kolejne 20 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy (np. suchą fasolą) i pieczemy przez 15-20 minut w 190 stopniach ( Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika). Następnie usuwamy papier i fasolę i pieczemy przez kolejne 5-10 minut.
Krem:
Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki. Śmietanę podgrzewamy. Ciepłą śmietanę zdejmujemy z gazu, dodajemy czekoladę i glukozę. Miksujemy na gładką masę pod koniec miksowania dodając masło.
Kilka malin odkładamy do dekoracji. Pozostałe maliny układamy na dnie tarty. Na maliny wylewamy czekoladowe nadzienie i odstawiamy do ostygnięcia. Zimną tartę dekorujemy malinami.