Tarta z kurczakiem i szpinakiem

Kruchy spód:

  • 250 g mąki
  • łyżeczka soli
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody

Farsz:

  • 250 g mięsa z piersi kurczaka
  • 3 duże jajka
  • 150 g śmietany 18 %
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • pół paczki mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka słonecznika
  • 1 łyżka czarnuszki lub czarnego sezamu

Kruchy spód:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto wałkujemy, podsypując mąką, na placek większy niż średnica formy do tarty. Rozwałkowanym ciastem wylepiamy dno i boki formy. Spód tarty dziurkujemy widelcem i wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 25-30 minut na złoty kolor.

Farsz:

Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy mięso i smażymy na złoty kolor.

Szpinak rozmrażamy i smażymy na rozgrzanym oleju, aż cała woda odparuje. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.

Jajka dokładnie mieszamy ze śmietaną i parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na upieczony spód wykładamy podsmażonego kurczaka. Całość zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu robimy “kleksy” z podsmażonego szpinaku. Wierzch posypujemy słonecznikiem i czarnuszką. Tartę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.

 

 

inspiracja