Kruchy spód:
- 250 g mąki
- łyżeczka soli
- 150 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
Farsz:
- 250 g mięsa z piersi kurczaka
- 3 duże jajka
- 150 g śmietany 18 %
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
- pół paczki mrożonego szpinaku
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka słonecznika
- 1 łyżka czarnuszki lub czarnego sezamu
Kruchy spód:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy, podsypując mąką, na placek większy niż średnica formy do tarty. Rozwałkowanym ciastem wylepiamy dno i boki formy. Spód tarty dziurkujemy widelcem i wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 25-30 minut na złoty kolor.
Farsz:
Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy mięso i smażymy na złoty kolor.
Szpinak rozmrażamy i smażymy na rozgrzanym oleju, aż cała woda odparuje. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
Jajka dokładnie mieszamy ze śmietaną i parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na upieczony spód wykładamy podsmażonego kurczaka. Całość zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu robimy “kleksy” z podsmażonego szpinaku. Wierzch posypujemy słonecznikiem i czarnuszką. Tartę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.