tarta z warzywami

Ciasto
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
Farsz
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 150 g startego sera żółtego lub mazarelli
  • sól , pieprz
  • 1 czerwona cebula, 1/2 bakłażana, 1/2 papryki, kilka pieczarek, 1/2 cukinii, pół paczki kiełków stir-fry

 

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Wszytkie warzywa kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju.
Śmietanę mieszamy w misce z jajkami oraz startym serem i doprawiamy solą i pieprzem.
Formę do tarty smarujemy masłem.
Ciasto wałkujemy na wielkość formy, wykładamy ciastem formę- dno oraz boki. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut.
Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, na dnie układamy warzywa i całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Całość pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

 

inspiracja