Ciasto
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Farsz
- 1 szklanka śmietany 18%
- 3 jajka
- 150 g startego sera żółtego lub mazarelli
- sól , pieprz
- 1 czerwona cebula, 1/2 bakłażana, 1/2 papryki, kilka pieczarek, 1/2 cukinii, pół paczki kiełków stir-fry
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Wszytkie warzywa kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju.
Śmietanę mieszamy w misce z jajkami oraz startym serem i doprawiamy solą i pieprzem.
Formę do tarty smarujemy masłem.
Ciasto wałkujemy na wielkość formy, wykładamy ciastem formę- dno oraz boki. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut.
Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, na dnie układamy warzywa i całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Całość pieczemy 30 minut w 180 stopniach.