Brownie:
- 150 gram masła
- 200 gram gorzkiej czekolady
- 150 gram cukru trzcinowego
- 2 całe jajka i 2 żółtka
- 100 gram mąki
polewa:
- 100 gram gorzkiej czekolady
- 100 gram mlecznej czekolady
- łyżka masła
- 80 ml whiskey
Ciasto:
Masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy cukier i miksujemy, aż cukier się rozpuści. Następnie , ciągle miksując, dodajemy stopniowo jajka i żółtka, a na koniec mąkę. Masę przelewamy do blaszki (20×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 160 stopniach.
Polewa:
Składniki polewy umieszczamy w misce lub małym garnku i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Wykończenie:
Ostudzone ciasto polewamy polewą. Można dodatkowo posypać orzechami.