Ciasto jabłkowe

  • 200 gram miękkiego masła
  • 2/3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mleka
  • 4 jabłka obrane
  • 1/4 szklanki dżemu morelowego
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając mikserem na niskich obrotach, dodajemy po jednym jajku. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko- dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka układamy na cieście. Pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, smarujemy dżemem i pieczemy przez następne 10 minut.
źródło: kulinarny atlas świata nr 7/8
Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek