- 450 g mąki pszennej (typ 550)
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 20 g świeżych drożdży
- 185 g ciepłej wody
- 8o g miękkiego masła plus 120 g masła do przełożenia
- cukier puder do posypania
- opcjonalnie- nutella lub ulubiona konfitura do nadziewania
Drożdże rozcieramy z cukrem ,kilkoma łyżkami wody i łyżką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia.
W misie miksera umieszczamy mąkę, sól, wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dodając miękkie masło. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania na 1,5-2h. Ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części i z każdej formujemy wałek, który następnie wałkujemy na bardzo cienki placek o wymiarach około 80×15 cm . Placek smarujemy masłem ( 20 g na jeden placek) i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.
Każdy rulon przekrajamy wzdłuż na pół. Każdą część zwijamy w ślimaka ( rozcięciem do góry) i umieszczamy w formie na muffinki.
Formę z cruffinami przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrastania.
Wyrośnięte cruffiny pieczemy w 190 stopniach przez 25-30 minut, do zrumienienia.
Podajemy posypane cukrem pudrem i opcjonalnie nadziane nutellą lub konfiturą.