Cruffiny

  • 450 g mąki pszennej (typ 550)
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 185 g ciepłej wody
  • 8o g miękkiego masła plus 120 g masła do przełożenia
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie- nutella lub ulubiona konfitura do nadziewania

Drożdże rozcieramy z cukrem ,kilkoma łyżkami wody i łyżką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia.

W misie miksera umieszczamy mąkę, sól, wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dodając miękkie masło. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania na 1,5-2h. Ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części i z każdej formujemy wałek, który następnie wałkujemy na bardzo cienki placek o wymiarach około 80×15 cm . Placek smarujemy masłem ( 20 g na jeden placek) i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.

Każdy rulon przekrajamy wzdłuż na pół. Każdą część zwijamy w ślimaka ( rozcięciem do góry) i umieszczamy w formie na muffinki.

Formę z cruffinami przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrastania.

Wyrośnięte cruffiny pieczemy w 190 stopniach przez 25-30 minut, do zrumienienia.

Podajemy posypane cukrem pudrem i opcjonalnie nadziane nutellą lub konfiturą.

 

inspiracja