Cynamonki drożdżowe

Ciasto:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki typ 650
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 50 g masła- rozpuszczonego i wystudzonego

Nadzienie:

  • 20 g masła- rozpuszczonego i wystudzonego
  • 8 łyżeczek cukru
  • 8 łyżeczek cynamonu

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki mleka

Dodatkowo:

  • żółtko do posmarowania bułeczek
  • płatki migdałowe do posypania

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże wraz z cukrem. Odstawiamy na 15 minut.

Do misy miksera wsypujemy mąkę i sól, dodajemy jajko. Wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy masło. Wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę- ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na równe prostokąty o grubości około pół centymetra. Jeden prostokąt smarujemy połową masła i posypujemy cukrem i cynamonem. Wierzch również smarujemy masłem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem- składamy na pół. Delikatnie wałkujemy, by uzyskać prostokąt o długości 12 cm.

Tak przygotowane ciasto kroimy na 8 pasków. Każdy pasek zawijamy w supełek.

Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 10 minut. Następnie smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15-20 minut, do zezłocenia. Jeszcze ciepłe lukrujemy i posypujemy płatkami migdałowymi.

 

inspiracja