Ciasto:
- 1/2 szklanki mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki mąki typ 650
- szczypta soli
- 1 jajko
- 50 g masła- rozpuszczonego i wystudzonego
Nadzienie:
- 20 g masła- rozpuszczonego i wystudzonego
- 8 łyżeczek cukru
- 8 łyżeczek cynamonu
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżeczki mleka
Dodatkowo:
- żółtko do posmarowania bułeczek
- płatki migdałowe do posypania
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże wraz z cukrem. Odstawiamy na 15 minut.
Do misy miksera wsypujemy mąkę i sól, dodajemy jajko. Wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy masło. Wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę- ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na równe prostokąty o grubości około pół centymetra. Jeden prostokąt smarujemy połową masła i posypujemy cukrem i cynamonem. Wierzch również smarujemy masłem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem- składamy na pół. Delikatnie wałkujemy, by uzyskać prostokąt o długości 12 cm.
Tak przygotowane ciasto kroimy na 8 pasków. Każdy pasek zawijamy w supełek.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 10 minut. Następnie smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15-20 minut, do zezłocenia. Jeszcze ciepłe lukrujemy i posypujemy płatkami migdałowymi.