Czekoladki z nadzieniem pistacjowo-kokosowym

 

 

skladniki-3

Korpusy

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • garść pistacji

Nadzienie

  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 75 g białej czekolady
  • garść posiekanych pistacji
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • kropla aromatu pistacjowego (można pominąć, wtedy smak pistacjowy będzie mniej intensywny)

Dodatkowo- foremki do czekoladek

opis_przygotowania

Nadzienie

Śmietankę podgrzewamy. Do ciepłej śmietanki dodajemy bardzo drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy masę. Odstawiamy do przestygnięcia.

Korpusy

Gorzką czekoladę siekamy bardzo drobno lub ścieramy na tarce. 2/3 czekolady rozpuszczamy w misce umieszczonej nad gorącą wodą, tak, by miska nie dotykała wody. Gdy czekolada się rozpuści, zdejmujemy miskę znad wody i dodajemy pozostałe 1/3 czekolady. Mieszamy, aż dodana czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną czekoladą dokładnie pokrywamy dno i boki foremek do czekoladek. Foremki wstawiamy do lodówki, by czekolada stężała. Następnie wypełniamy czekoladki nadzieniem, zostawiając nieco wolnego miejsca ną  górze. Ponownie wstawiamy czekoladki do lodówki. Kiedy nadzienie stężeje, pokrywamy wierzch czekoladek białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i posypujemy posiekanymi pistacjami. Ponownie wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy czekoladki z foremek.

 

img_8284

img_8270